Den boje za svobodu a demokracii
Novostavba kostela v letech 2001-2003 nahradila zbořenou provizorní kapli stejného zasvěcení z roku 1932. Jeho loď v podobě zčásti odkrojeného bochníku chleba symbolizuje obětavost a dobročinnost sv. Alžběty, v průčelí dominuje otevřená zvonice ve tvaru otevřeného rámu završeného pozlaceným křížem.
kostel sv. Alžběty Durynské, Praha-Kbely
© Jiří Špaček, 09/2014
Graficke pismenko Starobylá ves Kbely je prvně zmíněna r. 1130 v darovací listině knížete Soběslava I. ve prospěch vyšehradské kapituly. K Praze byla připojena r. 1968 jako městská část Praha-Kbely. Název této městské části se od r. 2002 změnil na Praha 19 a její úřad byl pověřen vyšší správní působností nejen pro území Kbel, ale i pro sousední městské části Praha-Satalice a Praha-Vinoř. Název Praha-Kbely je nadále užíván pro katastrální území. Kbely neměly až do začátku 21. století vlastní kostel a farností příslušely k Vinoři. Byla to ostatně jen malá zemědělská ves, jejíž rozvoj nastal až v polovině 19. století a zejména po 1. světové válce, kdy bylo na ...
Jiří Špaček, 17.1. 2015

historie

Přestože Kbely jsou poprvé zmíněny již roku 1130, až do moderní doby neexistovala potřeba po existenci samostatného svatostánku – obec byla malá, obyvatelé příslušeli podle vrchností k okolním obcím a jejich farnostem. Situace se změnila až s nárůstem obyvatelstva počínajícím v polovině 19. století, který pokračoval i ve století dvacátém. Prvním svatostánkem byla kaple sv. Alžběty zřízená roku 1932 dr. Noskem ze stodoly domu na nároží dnešní

Jiří Špaček podle různých internetových informací, 5.1. 2015
    Sv. Alžběta Durynská (1207 - 1231), původem uherská princezna a proto někdy zvaná též Uherská, byla již od čtyř let vychovávána v Durynsku, neboť byla zaslíbena tamějšímu vévodovi Ludvíkovi, za něhož se r. 1221 provdala. O dva roky později se setkala s františkány a společně s manželem se nadchla pro jejich ideál chudoby. Od r. 1226 převzala správu země za manžela, který se vydal na křížovou výpravu. V Durynsku tehdy vypukl mor a Alžběta pod

Praha 9-Kbely