Den boje za svobodu a demokracii
Barokní kostel, s obdélnou lodí, půlkruhem zakončeným závěrem a čtvercovou sakristií postaven se samostatnou zvonicí r. 1732 v místě snad románské svatyně. R. 1745 se zhroutila klenba lodi, r. 1771 kostel vyhořel. Poč. 20. st. přistavěna hranolová věž a zbořena zvonice. Skromný mobiliář barokní.
Kostel sv. Marka v Markovicích u Chrudimi
© Pavel Vítek 10/2014
Graficke pismenko Markovice jsou částí města Chrudim. Nachází se cca 1,5 km daleko od centra města, při silnici z Chrudimi do Čáslavi. Kolem obce vedla železniční trať č. 017, Chrudim město - Heřmanův Městec. U Markovic však zastávka nebyla. Provoz na této trati byl ukončen v roce 2010. Kostel sv. Marka stojí na kopci v severozápadní části Markovic. A díky stavbě na kopci a kostelní věži je stavba nepřehlédnutelná.

historie

První písemná zmínka o Markovicích pochází z roku 1349. Na místě současného kostela stávala kaple snad již v době románské. V roce 1732 byl na místě kaple postaven kostel zasvěcený sv. Markovi. Kostel stál dříve o samotě, obklopen hřbitovem, později se stal součástí obce Markovice. Již v roce 1745 se zhroutila klenba kostela a v roce 1771 kostel po zásahu bleskem vyhořel. Kostel byl následně opraven. Do opraveného kostela byl přenesen hlavní

popis

První písemná zmínka o Markovicích pochází z roku 1349. Na místě současného kostela stávala kaple snad již v době románské. V roce 1732 byl na místě kaple postaven kostel zasvěcený sv. Markovi se samostatně stojící zvonicí. Kostel stál dříve o samotě, obklopen hřbitovem, později se stal součástí obce Markovice. Již v roce 1745 se zhroutila klenba kostela a v roce 1771 kostel po zásahu bleskem vyhořel. Kostel byl následně opraven. Do opraveného

Pardubický kraj
     Chrudim  (CR)