Hrady.cz
Kaple Panny Marie postavena roku 1766. Rokoková jednolodní obdélná stavba s trojbokým závěrem, zakončená štítem se sanktusovou vížkou, průčelí členěno pilastry. Zařízení kaple barokní, hlavní oltář z 1. čtvrtiny 18. století. Kaple od roku 1958 chráněna jako kulturní památka České republiky.
Kaple Panny Marie ve Velkém Grunově
© Pavel Vítek 09/2014
Graficke pismenko Obec Velký Grunov je místní část obce Brniště. Nachází se 15 km východně od České Lípy, 7 km severně od Mimoně a 8 km jižně od Jablonného v Podještědí. Přibližně 1 km východně od středu obce vede železniční trať Liberec – Česká Lípa se zastávkou Velký Grunov. Obcí prochází jen silnice III. třídy. Obcí prochází cyklotrasa 3007, která vede z Nové Huti u Cvikova, přes Stráž pod Ralskem až na Ještěd. Kaple Panny Marie leží asi v polovině podlouhle obce napravo při cestě do Brniště.

popis

Kaple Panny Marie ve Velkém Grunově byla postavena roku 1766 a o rok později vysvěcena. Jedná se o rokokovou jednolodní obdélníkovou stavbu. Zakončena je trojbokým presbytářem. Průčelí kaple je členěno plochými pilastry. Kaple je ukončena štítem se sanktusovou věžičkou. Zařízení interiéru kaple je barokní, hlavní oltář pochází z 1. čtvrtiny 18. století. Bohoslužby se zde pravidelně nekonají. Kaple je od roku 1958 zapsána na seznamu nemovitých

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (T – Ž), Poche a kol., Academia Praha 1982, 15.12. 2014

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)