Hrady.cz
Dům U Kamenného stolu, Salmovský či Braunův stojí na místě gotického domu, později renesančně a barokně přestavěného. Dnešní podoba je klasicistní, pochází z přestavby z roku 1820. Roku 1714 dům koupil barokní sochař Matyáš Bernard Braun, aby si zde zřídil sochařskou dílnu, tehdy největší v Praze.
© Milan Caha 03/2014
Graficke pismenko Dům čp. 671/II U Kamenného stolu, Salmovský či Braunův dům stojí na místě gotického domu, později renesančně a barokně přestavěného. Dnešní podoba je klasicistní, pochází z přestavby z roku 1820. Dne 29. 8. 1714 dům koupil slavný barokní sochař Matyáš Bernard Braun, aby si zde zřídil sochařskou dílnu, tehdy největší v Praze. Pracovalo v ní 6 tovaryšů, mimo jiné mistrův bratr Dominik a synovec Antonín (který potom po smrti Matyáše Bernarda dílnu převzal). V 60. letech 18. století byl dům pozdně barokně přestavěn J. J. Wichrem. Později v domě sídlil mimo jiné ústav pro hluchoněmé chlapce. V roce 1991 byla provedena velice zdařilá rekonstrukce domu, která odstranila řadu nepovedených úprav z konce 19. a z 20. století.
Milan Caha (zdroj: Baťková R. a kol: Umělecké památky Prahy, Nové Město, Vyšehrad, Praha, Academia 1998), 29.11. 2014

Praha 1-Nové Město
    Další paláce, domy