Hrady.cz
Pískovcová barokní kašna, uprostřed má sloup ze čtyř sdružených polosloupů s hlavicemi zdobenými erby zemí císaře Leopolda I. a znakem Nového Města. Na korintské hlavici sloupu socha sv. Josefa s Ježíškem v náručí od M. V. Jäckla z let 1697-8 se čtyřmi andílky a českým dvouocasým lvem u nohou.
© Milan Caha 03/2014
Graficke pismenko Na přelomu 17. a 18. století byla před novoměstskou radniční budovou postavena nová kašna, která zásobovala vodou značnou část Nového Města. Kašnu objednala novoměstská radnice, finančně přispěly cechy řezníků a krejčích. Průběh stavby lze alespoň částečně rekonstruovat z městských účetních knih. Práce započaly roku 1693, kdy začal být shromažďován materiál včetně velkého bloku pískovce. Roku 1696 vykopal a vyzdil základy kašny stavitel Jan Šimon Pánek mladší, téhož roku také sestavil sloup uprostřed kašny. Kamenické práce prováděl Jan Jáchym Bureš. Následujícího roku byla vyplacena značná částka 164 zlatých, bohužel bez bližšího určení komu a za jaké konkrétní ...
Zany, podle Jana Tischerová: Matěj V. Jäckel. Sochař českého baroka 1655--1738, Rybka Publishers, Praha 2013, 7.1. 2015

popis

Uprostřed nádrže na vodu ze žehrovického pískovce stojí na soklu sloup završený sochou sv. Josefa s Ježíškem v náručí. Sokl je hranolový zdobený čtyřmi lvími hlavami s chrliči. Sloup je přes 8 metrů vysokou srostlicí čtyř polosloupů zakončenou korintskou hlavicí, na níž stojí socha světce se čtveřicí andílků s pozlacenými křídly a ležícím českým dvouocasým lvem u nohou. Hlavice polosloupků jsou zdobeny akantovým dekorem, do nějž jsou vloženy

socha, monument
    Praha 2-Nové Město