Hrady.cz
Barokní dům z roku 1706 vznikl přestavbou staršího, renesančního objektu. Barokní je i sloup se soškou Panny Marie a štuková poprsí Luny a Slunce, připomínající majitele domu, barokního malíře Karla Lunu. V současné době je v objektu Galerie Josefa Sudka, který zde nějakou dobu žil.
© Milan Caha 11/2014
Graficke pismenko Barokní dům čp. 160/IV z roku 1708 vznikl přestavbou staršího, renesančního objektu poprvé zmíněného roku 1562. Ten byl po roce 1590 rozšířen do dnešního rozsahu. Z této etapy se dochovalo přízemí včetně kleneb a část zdiva 1. patra. Roku 1697 koupil dům malíř Christián Luna, tehdy je také poprvé zaznamenán název „U kamenného sloupu“, přestože sloup se soškou Panny Marie (považovaný za kamenný, podle nedávného průzkumu je ale štukový, se dřevěnou kostrou) byl zhotoven až roku 1706. Jde o kopii mariánského sloupu ze Staroměstského náměstí zničeného roku 1918. Při přestavbě roku 1708 byl dům rozšířen o zadní trakt a zvýšen o 2. patro. Pozdně barokní ...

Praha 1-Hradčany
    Další paláce, domy