Hrady.cz
Obdélný klasicistní kostel s trojboce zakončeným závěrem a hranolovou věží v průčelí postaven v l. 1852–64 místo zbořené raně gotické svatyně. Kostel částečně obklopen ohradní zdí. Na hlavním oltáři barokní sochy z 1. pol. 18. století. Mobiliář z doby výstavby a mladší, nástěnné malby z let 1962-3.
Kostel Všech Svatých v Dolních Bučicích
© Pavel Vítek 10/2014
Graficke pismenko Dolní Bučice jsou místní část obce Vrdy. Nachází se 6 km severovýchodně od Čáslavi. Obcí prochází silnice I/17 Čáslav - Chrudim - Zámrsk. Do obce Vrdy vedla do roku 1975 krátká železniční trať, odbočka ze stanice Vrdy-Koudelov. Ta odbočovala z regionální tratě Čáslav - Třemošnice. Kostel Všech Svatých najdeme v centru místní části na návsi.
2.11. 2014

popis

Původní raně gotický kostel v Dolních Bučicích stál již ve 13. století. Naposledy užíván byl roku 1822 a poté byl pro velkou zchátralost z bezpečnostních důvodů uzavřen. Současný pozdně klasicistní kostel byl vystavěn nákladem majitele žehušického panství Josefa Osvalda hraběte Thun-Hohenstein podle projektu stavitele Jana Jelínka z Žehušic, Základní kámen kostela byl položen 22. 5. 1852, vysvěcen byl však až roku 1564. Zpočátku byl kostel

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (A – J), Poche a kol., Academia Praha 1982, 2.11. 2014