Hrady.cz
Pseudogotická kaple postavena v l. 1907-8. Po r. 1948 uzavřena, v druhé pol. 20. stol. značně zchátrala. Po r. 1990 zrenovována i zásluhou rodáků žijících v Německu. Dnes využívána příležitostně - bohoslužby 4. července na svátek sv. Prokopa, adventní koncerty.
Kaple sv. Prokopa v Pertolticích pod Ralskem
© Pavel Vítek 09/2014
Graficke pismenko Obec Pertoltice pod Ralskem leží 13 km východně od České Lípy a 4 km severně od Mimoně. Obcí prochází železniční trať č. 086, Česká Lípa – Liberec a má zde i zastávku. Poblíž obce vede silnice I/270, Spojující Dubou s Jablonným v Podještědí. Přímo obcí prochází jen místní silnice Mimoň – Brniště. Kaple sv. Prokopa se nachází v centru obce, po levé straně při jízdě od Mimoně. Východně od Pertoltic na nepřehlédnutelném kopci se nachází zřícenina hradu Ralsko.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1543. Nejbližší kostel, který obyvatelé Pertoltic navštěvovali, byl až v Mimoni. Proto od poloviny 19. století chtěli mít místní občané v obci vlastní svatostánek. K tomu účelu byl v roce 1850 založen fond pro stavbu větší kaple. Ale až v roce 1906 vypracoval Max Wieden z Mimoně plán stavby a byla vybrána parcela. V roce 1907 stavba zahájena a již 12. října 1908 byla kaple, nebo snad i kostel,

popis

Kaple sv. Prokopa v Pertolticích pod Ralskem je vystavěna v pseudogotickém slohu. Jelikož obyvatelstvo obce bylo převážně německé národnosti, po válce zde zbylo velice málo usedlíků. Proto byl po roce 1948 kostel uzavřen, nevyužívaný svatostánek dlouho chátral. Po roce 1990 se zasloužilo nové zastupitelstvo o zrenovování kaple: byla opravena střecha, vnější omítky i vnitřní zařízení. Na opravách se finančně podíleli sbírkou i rodáci, žijící v

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)