Hrady.cz
Románský kostel z poloviny 13. století, přestavěn goticky také barokně. Kaple Nejsv. Trojice (sakristie) přistavěna r. 1610. Loď přestavěna r. 1678, věž vystavěna r. 1788. Na hlavním oltáři dřevěná socha patrona havířů sv. Prokopa. Před kostelem kamenný pomník padlým v první světové válce.
Kostel sv. Prokopa v Chyškách
© Pavel Vítek 06/2014
Graficke pismenko Obec Chyšky leží 11 km severovýchodně od Milevska a 11 km jihozápadně od dvojměstí Sedlec-Prčice. Leží 10 km západně od turisticky zajímavé a stále ještě opomíjené oblasti okolo Javorové skály, nejvyššího bodu tzv. Čertova břemena, jejímž centrem se v posledních letech stal Monínec. Kostel sv. Prokopa v Chyškách je dominantou obce, leží na jejím nejvyšším místě.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1291 z listiny krále Václava II. pražskému biskupovi Tobiáši z Bechyně. To již zde asi půl století stával pozdně románský kostel datovaný D. Líbalem do doby před polovinou 13. století. S tímto datováním souhlasí též J. Kuthan. Těžba zlata v okolí je zřejmě důvodem zasvěcení kostela sv. Prokopovi, patronu horníků. Kostel byl postupně přestavěn goticky a nakonec barokně, jeho existence je v pramenech

popis

Kostel je jednolodní, přibližně orientovaná stavba. Loď je obdélná se zdivem cca 1,2 silným a o vnitřních rozměrech 14,25 x 9,9 m, zakončená trojúhelnými v baroku zvýšenýmí štíty. Zaklenutá je plackami sbíhajícími do přízedních pilířů. V jižní zdi je gotický lomený portál s jednoduchou profilací a dvě lomená gotická okna, jinak loď osvětlují dva páry obdélných segmentem zakončených barokních oken Presbytář oddělený od lodi širokým hrotitým

Písek  (PI)
    Chyšky