poustevna

Zbyny (Zbiny, Zbinsko, Zbynsko)
Ve skalní stěně údolí vytesané světničky poustevny, založené hrabětem Hartigem v 2. pol. 18. stol. R. 1760 zde žil poustevník Jodocus, po zrušení poustevnických řádů r. 1781 poustevna opuštěna. Zachovány 4 světničky s okny, schodištěm a krbem.
Světničky bývalé poustevny ve stěně Divokého údolí
Graficke pismenko Spíše než hrad bych toto místo nazval takovým sídlištěm. Na poměrně velkém prostoru nalézáte v pískovci vytesané místnůstky, které jsou rozeseté po celém členitém prostoru.
28.5. 2002

turistické

Zbytky poustevny zvané Zbinsko či Zbiny (objevují se i varianty s „y“), tvořené několika do pískovce vytesanými místnostmi, leží v oboře Židlov, asi 3,5 km od Hvězdova a 8 km východojihovýchodně od Mimoně, v prostoru bývalého vojenského prostoru Ralsko. Skalní světničky bývalé poustevny ve stěně Divokého údolí (Wildthal) bývají často mylně zaměňovány za zbytky hrádku, ten ovšem stával asi 200 metrů jihozápadně, na klesajícím skalnatém ostrohu

Filip Matoušek, 2.3. 2006

Historie a popis
    Snad v místech staršího skalního obydlí, nikoli však (jak se někdy v literatuře uvádí) hradu, byla v druhé polovině 18. století založena hrabětem Adamem Hartigem poustevna (eremitáž), jejíž část byla vytesána do pískovcové údolní stěny. V její blízkosti vznikl ještě dřevěný lovecký zámeček se zahradou, z nějž se však do dnešní doby nezachovaly žádné stopy. Roku 1760 se připomíná poustevník frater Jodocus, vysloužilý hraběcí myslivec, jehož

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)