Hrady.cz
Tak zvaná "Schröterova kaple“ byla vystavěna roku 1803. Zasvěcena sv. Markovi Evangelistovi a sv. Janu Nepomuckému. Oprava, v podstatě výstavba nové kapličky, proběhla roku 2007. Dva obrazy patřící ke kapli jsou umístěny v Brništi.
Kaple sv. Marka a sv. Jana Nepomuckého u Brniště
© Pavel Vítek 09/2014
Graficke pismenko Obec Brniště se nachází 17 km severovýchodně od České Lípy, 10 km severně od Mimoně a 7 km jihozápadně od Jablonného v Podještědí. Schröterova kaple se nachází severovýchodně od obce na kopci zvaném Kaple, který leží vlevo od silnice vedoucí do Velkého Valtinova. Od kaple je krásný rozhled do okolí.
8.10. 2014

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1352. Tak zvaná "Schröterova kaple“ byla vystavěna roku 1803 sedlákem z Brniště Wenzelem Schröterem. Zasvěcena je sv. Markovi Evangelistovi a sv. Janu Nepomuckému. V den sv. Marka a o svátku sv. Jana Nepomuckého se ke kapli konají procesí. Oprava kapličky proběhla roku 2007. Původní vzhled kaple není znám. Před obnovou se dochovala část podpěrného pilíře a pouze zbytek pravé boční stěny. Celá kaple byla

popis

Kaple má vchod umístěný směrem k Brništi uzavřený kovovou mříží. Uvnitř kapličky je malý prostor a v něm je naproti vstupu výklenek pro svatý obraz. Na předním štítě který je lemován profilovanou římsou jsou 3 výklenky. Na vrcholu štítu je malý kamenný křížek. Fasáda je nabílena, střecha je krytá bobrovkou. Ke kapli patří dva velké obrazy. Obraz sv. Marka a obraz sv. Jana Nepomuckého. Vystavují se jen pro příchozí procesí. Oba obrazy jsou ale