Hrady.cz
Socha neznámého autora postavena nákladem manželů Hrubých r. 1730. 2 m vysoká figura světce je postavena na třístupňovém 1,5 m vysokém soklu. Původně socha stála před Pražskou branou, dnes naproti kostelu sv. Jiří. Restaurována r. 1854 a r. 1994.
Socha sv. Jana Nepomuckého ve Velvarech
© Pavel Vítek 04/2014
Graficke pismenko Velvary leží 9 km severozápadně od Kralup nad Vltavou a 23 km severovýchodně od Kladna. Okolo města vede silnice č.16 Slaný – Mělník, městem prochází silnice 240 Kralupy nad Vltavou - Velvary - Roudnice nad Labem. Ve městě končí železniční trať z Kralup nad Vltavou. Socha sv. Jana Nepomuckého stojí naproti hřbitovními kostelu sv. Jiří, při silnici do Kralup nad Vltavou.

popis

Socha sv. Jana Nepomuckého od neznámého autora pochází z r. 1730. Její výška je 2 m a je postavena na třístupňovém 1,5 m vysokém soklu. Sochu nechali zhotovit manželé Anna a Václav Hrubí. Původně socha stála před Pražskou branou, nyní sochu nalezneme naproti hřbitovními kostelu sv. Jiří, vlevo při silnici do Kralup nad Vltavou. První oprava sochy provedena v roce 1854 velvarským měšťanem Janem Hirschmannem, na soše je zanechána signatura

Pavel Vítek – zdroj: Kuchyňka Zdeněk, Přibyl Vladimír, Velvary a okolí. Praha: Engima 1998, s. 14 Pavel Vítek – zdroj: Kuchyňka Zdeněk, Přibyl Vladimír, Velvary a okolí. Praha: Engima 1998, s. 14, 6.10. 2014

socha, monument
     Kladno  (KL)
    Velvary
    Další sochy a monumenty
    V okolí 15km nebylo nalezeno nic, zkuste se podívat na mapu třeba bude něco jen o kousek dál.

Velvary

města Velvary.
    HistorieSídliště, doložené od 13. století, bylo už ve 14. věku městečkem. Na město bylo povýšeno králem Vladislavem II. privilegiem ze dne 4. dubna 1482. V literatuře se vyskytuje názor, že Velvary užívaly nejprve znaku císařského orla a teprve v r. 1621 dostaly nový znak, dodnes platný. To je však zcela nesprávné, protože dodnes platný znak je daleko starší a je doložen bezpečnými doklady už v 16. století. Dokonce ještě před ustálením znaku známe na nejstarší gotické pečeti znamení lva enface mezi dvěma věžemi, o které se opírá. Toto pečetidlo s opisem v gotické minuskule musilo být vyryto nejspíš v 15. století. Orel nikdy znakem Velvar nebyl. Původní podoba znaku neměla však mezi věžemi zeď s cimbuřím, což je novodobý nesprávný přídavek, stejně jako trávník a dvojitý ocas lva.