Hrady.cz
Středověké tvrziště u rybníka ve vsi Dolní Kněžeklady. Tvrz pocházela z 2. třetiny 14. století a zanikla v průběhu 15. století. Z tvrze se zachovaly terénní pozůstatky, které jsou volně přístupné. Na místě tvrziště stojí nyní kaplička.
pohled na tvrziště od severovýchodu
Graficke pismenko Malá ves Dolní Kněžeklady asi s 30 obyvateli je prvně písemně zmíněna r. 1318. Nyní je místní částí obce Horní Kněžeklady. Zajímavé však je, že obě tyto části leží v katastrálním území Štipoklasy, které tvoří třetí místní část. Dolní Kněžeklady se nacházejí jihovýchodně od Týna nad Vltavou a asi 2 km jihozápadně od Žimutic na silnici II/147. Neprocházejí tudy žádné turisticky značené trasy.
1.10. 2017

historie

Osídlení v oblasti Kněžeklad existovalo již v raném 13. století, jak tomu nasvědčují nálezy keramiky. Od středověku bývala ves rozdělena mezi několik vrchností; zatímco jedna část náležela k vltavotýnskému panství, druhá se již r. 1318 nacházela v rukou žimutických vladyků, kteří sídlili na tamější tvrzi. Přesto si někteří příslušníci rodu založili v Kněžekladech nevelké opevněné sídlo. Vzniklo nejpozději ve druhé třetině 14. století, protože r.

Tvrze,hrady a zámky Českobudějovicka, Daniel Kovář, Historicko-vlastivědní spolek v Č.Budějovicích, 2011; Jaroslav Špiroch, 3.10. 2014

popis

O opevněné tvrzi se ve středověkých písemných pramenech výslovně nehovoří, pouze o poplužním dvoře. Přesto jsou dochované relikty svědectvím její dávné existence. Pozůstatky dosud najdeme v jižní části vsi. Tvrziště je nápadné skupinou vzrostlých listnatých stromů a také tím, že na něm stojí kaplička Ta je novodobá z r. 1939; válečné události jí nedovolily vysvěcení a tak neměla patrona. V pozdějších materiálech je označována jako kaple Panny

České Budějovice  (CB)
    Dolní Kněžeklady