tvrz Žimutice

starší tvrz
Starší žimutická tvrz pochází z 2. poloviny 13. století. V r. 1508 při prodeji vsi připomínána jako pustá. Z tvrze zachovány terénní náznaky. Tvrziště volně přístupné.
východní násep, nejlépe dochovaná část starého tvrziště - pohled od severovýchodu
Žimutice jsou prvně připomínány r. 1261. V současnosti leží asi 8 km jihovýchodně od Týna nad Vltavou na silnici II/147 vedoucí do Veselí nad Lužnicí. Obec se nyní skládá z 8 místních částí, tvořících tři nesouvislé územní celky. Samotné Žimutice mají asi 250 obyvatel, celá obec asi 600. Oblastí neprocházejí žádné turisticky značené stezky ani železniční trať.
1.10. 2017

historie

První přímé zprávy o vsi a tvrzi Žimutice, pův. zvané Žimuntice, pocházejí z rozmezí let 1261-1318, kdy je držel Jindřich ze Žimutic. Jeho potomci drželi statek až do 2. poloviny 15. století, kdy jej získali Kraselovští z Kraselova. Od r. 1454 vystupuje v archivních pramenech Jan ze Žimutic, řečený také Sigmundička z Kraselova (Zikmuntický z Kraselova). V domácích bojích ve 2. polovině 15. století se přidal na stranu krále Jiřího z Poděbrad a

Encyklopedie českých tvrzí, 3.díl S-Ž,, kolekt. aut.,,nakl.Argo,2005, Tvrze,hrady a zámky Českobudějovicka,D.Kovář,Historicko-vlastivědný spolek v Č.Budějovicích 2011, Jaroslav Špiroch, 1.10. 2014

popis

Tvrz stávala na břehu Žimutického rybníka v severovýchodní části vsi, severovýchodně od kostela sv. Martina a východně od poplužního dvora. Její stavební podoba není známa, neboť z ní zůstalo dochováno pouze oválné tvrziště porušené výstavbou sádek. Jeho opevnění tvořil vnitřní vodní příkop dochovaný v podobě jazykovitých výběžků rybníka, napájeného potokem zvaným Židova strouha, severovýchodně a jihozápadně od jádra a dále vnější příkop, z

České Budějovice  (CB)
    Žimutice