Kaple svaté Anežky České z roku 1873 ve vsi Písty, nyní části města Budyně nad Ohří.
Graficke pismenko Písty jsou vesnice, místní část města Budyně nad Ohří v okrese Litoměřice. Nacházejí se asi 2,5 km na severovýchod od Budyně. První zmínky o malé vsi v nivě řeky Ohře sahají do roku 1336. Její dějiny i vlastnické vztahy jsou přímo závislé na sousední Budyní nad Ohří. Zajímavostí je, že obec je vlastně vystavěna pod hladinou řeky Ohře, což jí v minulosti vždy přinášelo problémy s „velkou vodou“. Časté záplavy, ničící Písty, vedly k tomu, že domy byly stavěny beze sklepů a kolem oválné návsi byl postaven zvýšený chodník. Ten i při zvýšené hladině řeky zabraňoval zaplavení vchodů domů.

historie

Kaple z roku 1873 byla zasvěcena tehdy blahoslavené Anežce České, od roku 1989 již svatořečené české patronky. Zajímavostí je, že kaple byla postavena za peníze vybrané mezi obyvateli. Původně se mělo jednat o kostel, ale pro nižší vybranou částku byla zbudována pouze kaple.

Litoměřice  (LT)
    Písty