Hrady.cz
Gotický, možná již románský kostel byl přestavěn renesančně, po požáru r. 1740 opraven barokně. Jednolodní orientovaná stavba s pravoúhlým závěrem a sakristií od jihu, V západním průčelí hranolová vstupní věž. Vybavení kostela pochází z konce 18. a počátku 19. stol., náhrobníky renesanční.
Kostel sv. Jakuba Většího v Horních Lomanech
© Pavel Vítek 05/2014
Horní Lomany jsou místní část města Františkovy Lázně. Nacházejí se 1 kilometr severozápadně od centra Františkových Lázní.

historie

Poprvé jsou Horní Lomany zmiňovány v roce 1181. Jsou tedy mnohem starší než Františkovy Lázně, jejíž částí nyní jsou. Nejstarší dochovanou stavbou celých Františkových Lázní je právě kostel sv. Jakuba Většího v Horních Lomanech. Po několika přestavbách již příliš středověce nevypadá. Při opravách kostela z počátku 21. století byl pod omítkou objeven malý gotický portálek. Rovněž renesanční náhrobní kameny uložené v podlaze presbytáře svědčí o

popis

Kostel sv. Jakuba Většího v Horních Lomanech má obdélnou chrámovou loď' a pravoúhlý presbytář. K němu je od jihu připojena sakristie, nad ní je oratoř. Na západní straně kostela stojí věž, přes kterou vede hlavní vchod do kostela. Vnitřní vybavení kostela pochází z konce 18. a počátku 19. století. Některé předměty sem však byly přeneseny z jiných kostelů. Větší oprava kostela, dotovaná převážně německými krajany, proběhla v roce 1989. Další

Karlovarský kraj
     Cheb  (CH)