Hrady.cz
Barokní kaplička sv. Jana z 18.stol. Stojí nad obcí Lešany u Nelahozevse. Zděná stavba ze smíšeného zdiva (pískovec, cihly), v přední stěně výklenek s obrazem. Ve výklenku byla skoba svědčící o dřívějším umístění sochy. Kaplička opravena v roce 2007, navržena k prohlášení za nemovitou památku.
Kaplička sv. Jana nad Lešanama u Nelahozevsi
© Pavel Vítek 06/2014
Graficke pismenko Kaplička sv. Jana stojí nad obcí Lešany, které jsou místní částí obce Nelahozeves. Ke kapličce lze dojít po žluté turistické značce z Lešan a nebo z Kralup nad Vltavou z místní části Lobeč po zelené značce nad Lutovník a pak opět po žluté na rozcestí U sv. Jana a ke kapličce.

historie

Barokní výklenková kaplička z 18. století. Při průzkumu pracovníky NPÚ v roce 1993 byla kaplička shledána v dezolátním stavu a navržena k prohlášení za nemovitou památku, řízení však nebylo ukončeno. Kaplička bude znovu navržena a řízení obnoveno. Opravena v roce 2007, patrně v souvislosti se stavbou nedalekého satelitního sídliště nad obcí Lešany.

popis

Boží muka či kaplička u sv. Jana je barokní výklenková kaplička. Nachází se nad obcí Lešany u Nelahozevse. Stojí na malém kopečku na okraji pole. Jedná se o zděnou stavbu ze smíšeného zdiva (pískovec, cihly) na půdorysu obdélníku o rozměrech 2 x 0,85 m. Výška stavby je 3,75 – 4 m, zadní stěna se nachází ve svahu, proto je vyšší. V přední stěně je výklenek s obrazem. Nahoře nadstavec o šíři 1,2 m proti přední a zadní stěně asi 10 cm ustoupený. V

Mělník  (ME)
    Lešany