Hrady.cz
Chátrající gotická tvrz z konce 14. století, upravena v pol. 15., v 16. a v 17. stol. Dochován vyzděný příkop, mohutná obdélná věž se zbytky kamenických článků, část hradeb s polygonální baštou, renesanční most.
Tvrz Hradenín
Graficke pismenko Zříceniny mohutné třípatrové tvrze z konce 14. století stojí na nevysokém návrší nad údolím potoka. V době kolem poloviny 15. století byla tvrz přestavěna a doplněna také o polygonální baštu. Do dnešní doby zůstal zachován i renesanční kamenný most vedoucí přes hluboký příkop. V roce 1955 udeřil do věže blesk, který ji poškodil a způsobil zřícení mansardové střechy.
Václav Hájek, 10.5. 2006

turistické

Gotická věžovitá tvrz z 15. století stojí uprostřed vesnice severovýchodně od Kouřimi. V současnosti je v soukromém vlastnictví a je přístupná po domluvě s majiteli. Podle aktuálních informací schválilo v březnu 2012 krajské zastupitelstvo Středočeského kraje zakoupení tvrze pro potřeby kolínského muzea, které zde plánuje zřídit nové expozice, centrální depozitář a konzervátorskou dílnu.
    Ivana Mudrová, Kam značky nevedou II., 1.7. 2006

historie

V roce 2012 areál tvrze zakoupil ze soukromého majetku Středočeský kraj a předal jej do správy Regionálního muzea v Kolíně. V současnosti se připravuje zahájení celkové rekonstrukce památky. V první etapě je plánováno statické zajištění nejcennější části - vlastního jádra tvrze s věží, opevněním a mostem a zhotovení nového zastřešení. Dále by mělo dojít k přestavbě bývalé stodoly na centrální depozitář muzea a konzervátorskou dílnu, k

Vladimír Rišlink, 21.3. 2013
    dějiny tvrze
    Nejstarší hradenínské sídlo pravděpodobně zaniklo v bouřlivých událostech bojů o český trůn roku 1308, kdy zahynul i Zbyslav z Hradenína. V dalších letech se Hradenín vytratil z pramenů, znovu se vynořil až na konci století. Nová tvrz byla postavena snad až v poslední třetině 14. století, roku 1398 se po ní psal kutnohorský měšťan Mikuláš Pešek. Roku 1409 zde sedí Reinhard z Mülhausen, po něm až do poloviny 15. století jeho bratr Rynart ze

popis tvrze
    Nová tvrz byla založena při východní straně poplužního dvora. Hlavní stavbou byla mírně lichoběžná věž o stranách 9, 6 a 11,5 m vysoká dnes přes 24 m (původně snad ještě vyšší) obklopená hradební zdí. Suterén věže přístupný přímo z nádvoří je zaklenutý valenou klenbou. Stejnou klenbou bylo zaklenuto i přízemí a první patro, další dvě či tři patra byla plochostropá s trámovými stropy. Tvrz byla ze tří stran obklopena vodním příkopem vysekaným do

Zany, 6.8. 2006
    V roce 2015 bylo Regionálním muzeem v Kolíně – díky příspěvku z havarijního fondu Středočeského kraje – provedeno statické zajištění věže a podle zachovalé plánové a fotografické dokumentace byla rekonstruována střecha krytá šindelem.
    Vladimír Rišlink, 9.2. 2016

Kolín  (KO)