Hrady.cz
Kaple sv. Cyrila a Metoděje neznámého stavitele z roku 1863. Obdélná stavba s otevřenou zvoničkou ve štítě v průčelí. Na průčelí po stranách vchodu pamětní desky z roku 1928, na památku místních občanů, padlých v 1. světové válce.
Kaple sv. Cyrila a Metoděje ve Velké Bučině u Velvar.
© Pavel Vítek 04/2014
Graficke pismenko Velká Bučina je místní část města Velvary. Rozkládá se zhruba 1,5 km jihovýchodně od města. Obcí procházejí pouze komunikace místního charakteru. Západně od obce, na trati Kralupy nad Vltavou – Velvary, se nachází železniční zastávka Velká Bučina. Kaplička je současně památník padlým vojínům z let 1914–1918 a najdeme ji uprostřed vesnice.

popis

První zmínka o vsi je z roku 1357. Kaple sv. Cyrila a Metoděje pochází z roku 1863. Stavitel je neznámý. Kaple je obdélná stavbička s otevřenou zvoničkou ve štítě v průčelí. Na průčelí po stranách vchodu jsou osazeny dvě pamětní desky z roku 1928, na památku dvaceti místních občanů, kteří položili své životy v 1. světové válce. V roce 2008 provedena úprava a oprava kapličky.
    Pavel Vítek – zdroj: POCHE, Emanuel; et al. Umělecké památky Čech. 1. vyd. Sv. 4. Praha: Academia, 1982Pavel Vítek – zdroj: POCHE, Emanuel; et al. Umělecké památky Čech. 1. vyd. Sv. 4. Praha: Academia, 1982, 30.6. 2014

Kladno  (KL)
    Velká Bučina