Hrady.cz
Stavba Císařských lázní probíhala v letech 1878 – 1880. Jednopatrový objekt se zvýrazněným středním pavilonem s vestibulem. Stavba má podobu francouzské neorenesance. Vstupní hala postavená ve stylu vídeňské novorenesance. Před Císařskými lázněmi stojí socha císaře Františka Josefa I.
Císařské lázně ve Františkových Lázních
© Pavel Vítek 05/2014
Graficke pismenko Františkovy Lázně leží 6 km severně od Chebu. Založeny byly r. 1793. Nesou název po císaři Františkovi, který lázně navštívil r. 1812. Císařské lázně, které se v období socialismu nazývaly Lázně II, najdeme na konci lázeňské Luisiny parkové promenády, která vede od Lázeňské kolonády a Plynových lázní jihovýchodním směrem nedaleko od Kolonády solného a Lučního pramene.

historie

Stavba Císařských lázní probíhala v letech 1878 – 1880 a téhož roku byly otevřeny pro veřejnost. Stavbu financoval petrohradský bankéř Singer. Projekt vypracovali roku 1878 Karl Haberzettl a františkolázeňský stavitel a pozdější starosta Gustav Wiedermann.

popis

Jednopatrový objekt má zvýrazněný střední pavilon s vestibulem. Na tuto část navazují boční křídla s koupelnami. Zastřešením mohutnou neckovou kupolí získal objekt podobu francouzsky laděné neorenesance. Vstupní hala postavená ve stylu vídeňské novorenesance vytváří velkolepý dojem. Stavba zasazená do okrajové části parku a má podobu otevřené zámecké dispozice. Jejich dnešní provoz je příjemné skloubení historických interiérů s nejnovější

Karlovarský kraj
     Cheb  (CH)