Hrady.cz
Na místě starší svatyně byl r. 1494 postaven v pozdně gotickém slohu jednolodní kostel s pravoúhlým závěrem a mohutnou hranolovou věží, V letech 1758 - 1782 rozšíření a barokní úprava. Cenná gotická socha Madony s Ježíškem v náručí stojící na měsíci je uložena v muzeu v Chebu.
Kostel sv. Vavřince v Třebeni
© Pavel Vítek 05/2014
Graficke pismenko Třebeň leží 8 km severně od Chebu a 4 km východně od Františkových Lázní. Okolo obce prochází železniční trať Cheb – Tršnice – Luby u Chebu. Kostel sv. Vavřince se nachází v centru obce a díky své mohutné věži je nepřehlédnutelnou dominantou obce. Dva km severně od obce se nachází národní přírodní rezervace Soos, rozsáhlé rašeliniště a slatiniště s vývěry velkého množství minerálních pramenů a čistého oxidu uhličitého.

historie

První zmínka o obci Třebeň pochází z roku 1208. Ve 14. století tu byla postavena tvrz, která beze stop zanikla. Původně pozdně gotický kostel sv. Vavřince pochází z roku 1494. V letech 1758 až 1782 došlo k jeho rozšíření a barokní úpravě. V 90. letech 20. století byla provedena oprava vnějšího pláště kostela a nyní čeká opravy i interiér stavby. Poslední škody na stavbě učinil uragán Kyril na jaře roku 2007.

popis

Kostel sv. Vavřince je jednolodní stavba s pravoúhlým presbytářem a sakristií, která ke kostelu přiléhá po jeho severní straně. Kostelní věž je poněkud mohutná na malou stavbu kostela. Má krásnou cibulovou střechu s dvojitou lucernou. Hlavní sloupový barokní oltář s plastikou sv. Vavřince byl do kostela přenesen z kostela sv. Kláry v Chebu. Z třebeňského kostela pochází velmi cenná gotická socha Madony stojící na měsíci s Ježíškem v náručí. Ta

Karlovarský kraj
     Cheb  (CH)