Hrady.cz
Rozhledna Špulka, vystavěná ze dřeva, oceli a kamene podle plánů arch. Ivety Torkoniakové v letech 2013-2014, je vysoká celkem 46,4 m a na její vyhlídkovou plošinu ve výši 30 m vede 151 schodů. Od otevření 26.4.2014 je volně přístupná. Název dostala podle podoby s cívkou na nitě neboli špulkou.
Graficke pismenko CHOPOS je svazek 21 obcí tvořících mikroregion východně od Benešova. Osada Lbosín leží při silnici II/111 asi 2 km západně od městyse Divišov. Z odstavného parkoviště ve Lbosíně vede k rozhledně asi 1 km dlouhá naučná Ptačí stezka, určená pouze pro pěší a cyklisty.
12.5. 2015

historie

Rozhledna Špulka byla vybudována v letech 2013-2014 z iniciativy 21 obcí sdružených v mikroregionu CHOPOS na kopci Březák (533 m n. m.) nad vsí Lbosín, místní částí městyse Divišov. Stavba ze dřeva, oceli a kamene je vysoká 46,4 m a na vyhlídkovou plošinu ve výši 30 m vede 151 schodů. Autorkou projektu rozhledny, která svým tvarem skutečně připomíná cívku na nitě, je architektka ing. Iveta Torkoniaková. Od slavnostního otevření 26. dubna 2014 je

Jiří Špaček (s využitím různých internetových pramenů), 12.5. 2015

popis

Naprosto originální rozhledna, mající jméno podle svého tvaru, vyrostla na kopci Březák po letité snaze svazku obcí CHOPOS. Její slavnostní otevření proběhlo 26.4.2014.
    Jaroslav Vavera, 16.6. 2014

věž