Hrady.cz
Filiální pozdně barokní kostel Povýšení sv. Kříže v Újezdě pochází z let 1777-1779 a stojí na místě gotické stavby zaniklé po husitských válkách. Významně byl obnoven a novobarokně vybaven počátkem 20. století, z r. 1902 pocházejí též nástěnné malby a oltářní obraz od prof. Karla V. Maška.
Kostel Újezd u Svatého Kříže
© Jiří Špaček, 08/2015
Graficke pismenko Obec je prvně zmiňována r. 1352 a leží severně od Rokycan na silnici II/232 (Rokycany-Kozojedy). V minulosti nesla nějaký čas pojmenování Újezd u Radnic, protože její historický název nebyl tehdy ideologicky vhodný. Nejbližší železniční zastávkou je nádraží Radnice ve vzdálenosti asi 3 km, konečná stanice lokální trati 176 z Chrástu u Plzně. Obcí prochází žlutě značená turistická trasa z Radnic k přívozu Darová na Berounce. Kostel Povýšení sv. Kříže se nachází na horním okraji návsi.
4.9. 2015

historie

Nejstarší písemná zmínka o zdejším kostelu pochází z roku 1371 a již tehdy zde byla i fara, která zanikla v husitských válkách. Nový orientovaný kostel byl postaven až v pozdním baroku, a to v letech 1777-1779. Kostel je jednolodní s pravoúhle uzavřeným presbytářem, k němu přiléhající obdélnou sakristií a věží, která je součástí západního průčelí. Průčelí stavby nese letopočet 1777, tehdy ale nebyl kostel zřejmě v interiéru úplně dokončen, a

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 4 T-Ž, Academia 1982, a informace farnosti Radnice-Zbiroh)), 4.9. 2015

Rokycany  (RO)
    Újezd u Svatého Kříže