Hrady.cz
Zřícenina skalního hradu ze 13. – 14. stol., název Hynšta není původní. Písemné zprávy o lokalitě mlčí, arch. nálezy určují dobu působení hradu do 13. stol. Hynšta vznikla patrně spolu s dalšími skalními hrady (Klamorna atp.) za neznámých okolností.
Graficke pismenko Malebné místo nacházející se v oblasti Příhrazských skal.Dostupné po žlutočervené a posléze modré turistické značce. Potom odbočka (značeno modře). Přístup buď od Příhraz, nebo od Drábských světniček - po hřebenu Studeným prochodem (modrá). Nedaleko je i Obětní kámen (jeskyně s prehistorickým osídlením) cca 3km po modré od odbočky na Hynštu. Možné i jako jednodenní výlet (i polodenní) s výchozím bodem z Příhraz od hotelu Přehrada. Koupaliště Příhrazy značně zdevastované - koupání bych nedoporučil. Občerstvení možné.

Cesty vedou přes velmi malebnou část pískovců s velmi pěknými výhledy. Časté překonávání překážek - proto vhodné pouze pro pěší, cyklisti ať raději nastudují cyklomapu.
20.7. 2002

turistické

POZOR! Z důvodu poškození a posléze vytěžení části lesa chybí modré značení na hrad. Pokud půjdete po červené od Příhraz a později narazíte na modrou značku, tak asi po 200 metrech byla modře značená odbočka. Dejte se v pravo podél nově vysázených borovic (je to kousek nad křížením modré a červené značky) a za chvilku narazíte na původní cestu. Asi po 150 metrech je už původní modré tvarové značení.
    Pavel Novák , 3.10. 2009

historie

Hrádek Hynšta (určitě se tak původně nejmenoval). Zbytky hrádku ze 13. - 14. stol. Klasická stavba obdobná jako u hrádku Kačiny (předsunutá pevnůstka Valečova). Dnes zachované pouze zbytky sklepů, viditelný příkop vtesaný do skály, který rozděluje předhradí od jádra hradu. Celkově se jednalo o nevelký hrad, ale při jeho prohlídce si musíte předsatvit i prostor předhradí, které je minimálně 5x větší nežli poslední část hradu. Turistická mapa

nepatrné zbytky zdí
     Mladá Boleslav  (MB)