Hrady.cz
Základní kámen kostela Milíče z Kroměříže usazen 30. března 2003. Dům slavnostně otevřen 7. a 8. října 2006. Dominantu sboru tvoří 19 metrů vysoká věž se dvěma zvony, hlavní sál má tvar kruhové výseče. Kostel vyzdoben obrazy akad. malířky Jiřiny Adamcové. Patří mezi nejmladší české kostely.
Sborový dům Milíče z Kroměříže v Praze na Chodově
© Pavel Vítek 04/2014
Graficke pismenko Sborový dům Milíče z Kroměříže stojí na pražském Jižním Městě, na okraji sídliště Litochleby. Najdeme ho v parku severně od Chodovské tvrze na území Chodova.

historie

Evangelickému sboru ze Spořilova sloužil od roku 1958 sborový dům na kraji Dolních Roztyl a Spořilova. Po výstavbě sídlišť v okolí však přestal kapacitně vyhovovat. Na jaře 1999 navrhlo Azylové centrum na Chodově, aby sborový dům byl postaven v jeho areálu. K záměru se kladně postavili i oficiální představitelé městské části Praha 11 a hlavního města Prahy. Základní kámen byl usazen 30. března 2003 a již v únoru začala výstavba. Hrubá stavba

popis

Dům je dvoupatrový s využitelným podkrovím. Centrem sboru je hlavní sál tvaru kruhové výseče se stolem ve středu kruhu a soustřednými řadami sedaček, pro shromažďování sboru a bohoslužby. Kapacita sálu je 170 míst. Při okraji sálu je prostor pro křty, kruchta a varhany. V jihozápadu přiléhá čtyřpokojový byt duchovního. Na severovýchodní straně jsou pak další prostory pro činnost sboru, vstupní hala, klubovna, šatna a zejména klubovna pro

Praha 4-Chodov