Hrady.cz
Kaple postavena r. 1714 u studánky Svěcenky s údajně léčivou vodou. Zachovala se část malby, v oblouku rokokový dekor a na stěně symboly Boží oko a holubice. R. 1840 první oprava kapličky. Tehdy byla zaklenuta studánka. R. 2008 další oprava kapličky. Brzy po opravě ale výzdoba vandalsky poničena.
Kaple Nejsvětější Trojice ve Velvarech, osada Radovič
© Pavel Vítek 04/2014
Graficke pismenko Osada Radevič je místní část města Velvary a nachází se asi 1,5 km od velvarského náměstí jihovýchodním směrem. Ke kapličce dojdeme po přesunutí přes hlavní silnici Slaný – Mělník a ještě před osadou Radevič odbočíme vpravo a pak ještě asi 200 m ke kapličce.

historie

Kaple Nejsvětější Trojice byla postavená v roce 1714 u studánky Svěcenky. Kapli dal postavit vlastním nákladem velvarský primas Rudolf Kavka z Birkentálu. Věřilo se, že pramen studánky je zázračný a pomáhá léčit, zejména nemoci očí, pakostnice a zimnice. Jeden čas zde bydlel i poustevník. Architektonicky je zajímavá profilace římsy. Zachovala se část malby, v oblouku rokokový dekor a na stěně symboly Boží oko a holubice, symboly Ducha svatého.
    Pavel Vítek – zdroj: Přibyl Vladimír, Kouzlo drobných památek 2008, kaple pod Radovičem, 18.4. 2014

popis

V roce 1840 proběhla první oprava kapličky. Tehdy byla zaklenuta památná studánka. Po opravě opět místo pod Radevičem ožilo a z Velvar o svátcích během církevního roku sem směřovala procesí. V osmdesátých letech 20. stol. se ale na kapličku i studánku zapomnělo, neboť cestu k ní přeťala nově vybudovaná rychlostní silnice. V r. 1999 kaplička prohlášena kulturní památkou. Roku 2004 se uskutečnila další oprava kapličky. Bohužel nedlouho po

Kladno  (KL)
    Velvary
    Další kaple
    V okolí 15km nebylo nalezeno nic, zkuste se podívat na mapu třeba bude něco jen o kousek dál.

Velvary

města Velvary.
    HistorieSídliště, doložené od 13. století, bylo už ve 14. věku městečkem. Na město bylo povýšeno králem Vladislavem II. privilegiem ze dne 4. dubna 1482. V literatuře se vyskytuje názor, že Velvary užívaly nejprve znaku císařského orla a teprve v r. 1621 dostaly nový znak, dodnes platný. To je však zcela nesprávné, protože dodnes platný znak je daleko starší a je doložen bezpečnými doklady už v 16. století. Dokonce ještě před ustálením znaku známe na nejstarší gotické pečeti znamení lva enface mezi dvěma věžemi, o které se opírá. Toto pečetidlo s opisem v gotické minuskule musilo být vyryto nejspíš v 15. století. Orel nikdy znakem Velvar nebyl. Původní podoba znaku neměla však mezi věžemi zeď s cimbuřím, což je novodobý nesprávný přídavek, stejně jako trávník a dvojitý ocas lva.