Hrady.cz
Nevýrazná zřícenina hradu z 1. poloviny 14. století. Pobořen zřejmě za válek krále Jiřího s uherským králem Matyášem. Od roku 1481 uváděn jako pustý.
Zbytky zdi nad hlavním příkopem
Graficke pismenko K místu dojdete z Jiřice u Moravských Budějovic (asi 2 km po turist. značce), nebo z Boskovštejna (3 km), či z Jevišovic (5 km).
Dochoval zbytek zdiva jižního dvouprostorového paláce s klenbou po průchodu mezi prostory, poté drobné zbytky hradebního zdiva a válcové věže. Jasně patrný je též zachovalý reliéf valů a příkopů.

historie

První zmínka o hradu je z r. 1325, kdy se zde připomíná Heřman z Hostimi. Později byly obytné kapacity místa rozšířeny přístavnou jižního paláce. Rod vymřel roku 1417, hrad převzal Jan Vajtmilnar ze Žerotic. Pak zřejmě pustnul, archeologický výzkum nenašel žádné stopy obývání v druhé polovině 15. století. Až v roce 1464 tento pustý hrad získali Bítovští z Lichtenburka.
    Mass, Turyna Petr ; Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. I. díl, 19.1. 2004
    Hrad stával již v první čtvrtině 14. stolení, v l. 1337 – 1406 jej drželi páni z Bukoviny; patřila k němu i ves Hostim. Po r. 1406 náležel rodu z Vejtmíle. Byl asi pobořen za válek krále Jiřího s uherským králem Matyášem, neboť r. 1481 se připomíná jako pustý. Zbytky hradu byly tak mizivé, že i jeho název byl zapomenut. Dodnes se zachovaly nepatrné zříceniny zdiva, palácové věže a opevnění.
    Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 20.4. 2004

Znojmo  (ZN)