Hrady.cz
Empírová kaplička Panny Marie Hlohové z roku 1826, poděkování profesora J. L. Jandery za odvrácení epidemie cholery. Na místě kaple stála před r.1767 socha Panny Marie zvaná "U hlohu". Kaplička má čtvercový půdorys, ve štítu je obraz Božího oka. V interiéru je oltář se soškou Panny Marie.
© Milan Caha 04/2011
Graficke pismenko Empírovou kapličku Panny Marie Hlohové nechal roku 1826 postavit hořický rodák, univerzitní profesor Josef Ladislav Jandera jako poděkování za to, že se Hořicím vyhnula epidemie cholery. Na místě kaple stála před rokem 1767 socha Panny Marie zvaná "U hlohu". Kaplička má čtvercový půdorys, ve štítu má nápis vypovídající o jejím věnování a obraz Božího oka. V interiéru je jednoduchý oltář se soškou Panny Marie. Před kapličkou rostou mohutné lípy, za ní roste hloh, který dal kapli přídomek.

Jičín  (JC)
    Hořice