Hrady.cz
Zvonová kaplička r. 1781 stávala původně na návsi v Lobečku. V r. 1967 zbouraná při výstavbě základní školy, zvon těsně před tím zmizel. Nová kaplička postavena z výtěžku sbírka a z darů soukromníků a města, vysvěcena r. 2013 spolu s novým zvonem sv. Jiří. Vedle kapličky křížek s letopočtem 1869.
Kaplička v Kralupech nad Vltavou - Lobečku
© Pavel Vítek 03/2014
Graficke pismenko Lobeček, místní část města Kralupy nad Vltavou, leží na pravé straně řeky Vltavy. S městem je spojen mostem T. G. Masaryka. Vlastní kapličku najdeme u školy Václava Havla na severozápadním konci sídliště.

historie

Kaplička v Lobečku původně stávala na návsi. Byla vybudována v roce 1781 a tehdy osazena zvonem, na který se zvonilo až do poloviny druhé světové války. Tehdy byl z kapličky sejmut, ale následnému roztavení unikl. Na zvonu byl umístěn reliéf sv. Jiří. Kaplička byla v roce 1967 zbouraná spolu s okolními statky při výstavbě základní školy. Zvon těsně před jejím zbouráním v roce 1967 záhadně zmizel, prý byl dán do sběru. V roce 2007 vyhlásilo město

popis

Autorem obrazu sv. Jiří v kapličce je akademický malíř Martin Frind. Tématem díla z roku 2012 je boj sv. Jiří se zlem, které místo obvyklého draka ztělesňuje had. Vedle kapličky je umístěn křížek, který je opatřen letopočtem 1869. Mosazná cedulka na křížku označuje hladinu vody při povodni v roce 2002. Za normálního stavu vody v řece je hladina minimálně o 8 m níže.

Mělník  (ME)
    Lobeček