Den boje za svobodu a demokracii
Románský kostel vsi Řepy z počátku 13. století na místě dřevěného, později upravován barokně a klasicistně. Ve 2. polovině 20. století zchátral, avšak před demolicí byl zachráněn památkáři. Restaurován v letech 1991-1993 do podoby z 18. století, od r. 1996 se opět používá jako farní.
Řepský kostel od jihu
© Jiří Špaček, 04/2015
Graficke pismenko Lokalita Řepy je zmiňována již r. 993 v zakládací listině kláštera benediktinů v Břevnově, osada tu vznikla patrně až na přelomu 11. a 12. století kolem dřevěného kostelíka. Zemědělská ves Řepy byla r. 1968 připojena k Praze a dnes tvoří městskou část Praha 17. Kostel sv. Martina stojí na bývalé návsi, dnes křižovatce ulic Žalanského a K Mostku. Jen několik kroků od něj je zastávka městského autobusu zvaná Ke Kaménce. Autobus umožňuje spojení od konečné stanice metra B Zličín a od stanice metra A Petřiny.
17.5. 2015

historie

Osmisetletou historii románského kostelíka sv. Martina v Řepích pomohl významně osvětlit stavebně historický a architektonický průzkum z r. 1990, který předcházel záchranným pracím. Především byly nalezeny zbytky zuhelnatělé trámové konstrukce a prohořelá jílová podlaha, které s dalšími nálezy prokázaly existenci dřevěného kostelíka ve 12. století, který zanikl požárem. Vznik kamenné stavby je nyní datován mezi roky 1200 a 1225 a za stavebníka

Jiří Špaček (zdroj T.Koutek: Románské kostely Čech, nakl. Brána 2014 a webová stránka farnosti sv. Martina), 21.5. 2015

Praha 6-Řepy