Hrady.cz
Pomník pruského krále Bedřicha Viléma III. z roku 1841 od A. Nobileho v Teplicích na Letné. Zanikl po pádu c. a k. monarchie.
Graficke pismenko V Teplicích na Letné stával v minulosti zajímavý pomník. V době největší slávy zdejších lázní, kdy zde pobývaly elity tehdejší monarchie a jejich přívrženců v počátcích 19. století, byl jedním z nich i pruský král Bedřich Vilém III. Ten zde pobýval v letech 1812 až 1839 téměř každým rokem. Jeho oblíbeným místem v tehdejších lázních býval zdejší Špitálský vrch, dnešní Letná. Právě zde mu tepličtí odhalili 3.3.1841, rok po jeho úmrtí pomník. Autorem byl Anton Nobile. Měl podobu kvádru, dole s odstupňovaným podstavcem. Horní část byla upravena do čtyř trojúhelníkových říms. Zakončena byla stojící soškou s okřídlenou postavou na zeměkouli. ...
Ivo Rozehnal - zdroj informací web iteplice.cz/stare-teplice_pomnik_pruskeho_krale_na_letne, 2.3. 2014

pomník, památník
    zaniklý