Hrady.cz
Gotický kostel z poč. 14. století. Přestavby r. 1856, 1862 a 1897. Obdélná orientovaná stavba s neodsazeným polygonálním závěrem a čtyřhrannou předsíní před západním průčelím. Zařízení novogotické, oltářní obrazy od F. Herčíka a J. Hellicha, dvě okna se sklomalbami sv. Prokopa a Vojtěcha.
Kostel sv. Michala ve Svrkyni
© Pavel Vítek 02/2014
Graficke pismenko První písemná zmínka o obci Svrkyně pochází z roku 1311. Obec se nachází 7 km severozápadně od okraje Prahy a 11 km jižně od Kralup nad Vltavou. Obec je přístupná přes Holubice a Kozinec, přes Velké Přílepy a nebo přes Noutonice, kde je železniční stanice. Obcí prochází linka pražské příměstské autobusové dopravy. Kostel sv. Michala je dominantou centra obce.
Mše svatá se koná každou první sobotu v měsíci v 16 hodin.

historie

Kostel sv. Michala je původně gotická stavba nejpozději z počátku 14. století. Zřejmě od samého počátku šlo o kostel farní, již roku 1311 je uváděn svrkyňský farář Křtěn, v registru papežského desátku je svrkyňská fara uváděna od r. 1352 do r. 1405. Krátce poté, během husitských válek, však fara (jako mnohé jiné) zanikla. Svrkyně poté spadala pod faru v Lidicích, od roku 1786 pak byl kostel filiálním pro farnost Neutonice, dnes kostel patří do

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (P – Š), Poche a kol., Academia Praha 1982, 28.2. 2014

popis

Kostel sv. Michala ve Svrkyni je jednolodní stavba s polygonálním presbytářem. Na západní straně před hlavním vchodem do kostela obdélníková předsíň. Zařízení kostela je pseudogotické z 19. století. Dvě závěrová okna jsou zdobena sklomalbami sv. Prokopa a Vojtěcha z dílny Jindřicha Pazdery.
    popis z pera Antonína Podlahy
    Jest to malá svatyňka uprostřed vsi, obklopená bývalým hřbitovem. Průčelní štít jest trojhranný, neozdobný. Střecha tašková; na ní vížka jehlancové, plechem pobitá. Presbytář třemi boky zakončený má žebrovou klenbu ve dvou polích. Žebra vybíhají z jednoduchých konsol; v jednom svorníku spatřuje se bezvousá hlava vlasy obklopená, druhý svorník jest dutý. Hlavní otářík jest pseudogotický, zhotovený od bratří Bušku v Sychrově. Obraz „Sv. archanděl

Antonín Podlaha: Posvátná místa království Českého; Díl 5., Vikariát Libocký, Dědictví sv. Jana Nepomuckého, Praha 1911, 7.3. 2014

Praha-západ  (PZ)
    Svrkyně