Hrady.cz
Barokní kamenná boží muka, pravděpodobně z 18. století, stojí na okraji obce Oblekovice, která je nyní součástí města Znojmo. Boží muka nejsou datována a ani na nich není čitelný jiný nápis. Na čelní straně lucerny mají reliéf s neobvyklým motivem - kříž, kolem nějž je ovinut had.

Co jsou to boží muka?
    Boží muka jsou typem drobné sakrální památky, která se v našich zemích začala objevovat již v období gotiky. Představují sloup, u kterého byl připoután a bičován před svojí popravou Ježíš Kristus. Ve 14. - 17. století měla nejčastěji podobu žulového nebo pískovcového sloupu, zakončeného lucernou s křížem na vrcholu. Ač se oblast od oblasti jejich podoba mírně lišila, základní součásti - patku či sokl, sloup či dřík a kapličku či lucernu měla

křížek, boží muka
     Znojmo  (ZN)