Hrady.cz
Nevelká obdélná budova bývalého klasicistního zámku vystavěná v české části vsi Držkovice po roce 1792. Po r. 1919 zámek přeměněn v soukromý rodinný dům. V r. 1945 poškozen při bojích o Ostravu, ale poté opět obnoven. Modernizace z let 2002-2003 setřela poslední pozůstatky historické podoby.
průčelí zámečku od návsi
© Jan P. Štěpánek 02/2014
Graficke pismenko Nenápadný objekt bývalého zámku na jižním pravobřežním okraji osady Držkovice, respektive českém pozůstatku původní vsi Držkovice, neboť vlastní jádro vsi leží na levém břehu Opavy a od roku 1742 náleží Prusku, respektive Polsku jako obec Dzierzkowice.
Zámeček tvoří prostá patrová obdélná budova na jižní straně návsi naproti kapličce. S ohledem na modernizace budovy, které proběhly ve 20. století, již ničím objekt bývalé šlechtické sídlo nepřipomíná. Původní okna byla nahrazena moderními plastovými a mansardový tvar střechy byl změněn na prostý sedlový. Objekt je soukromým vlastnictvím a je nepřístupný.
Jan P. Štěpánek dle F. Musil: Neznámé zámky Moravy a Slezska, 2015, 12.1. 2016

historie

Veškeré starší údaje, zmiňující šlechtické sídlo v Držkovicích a jeho majitele, se vztahují k dnešní polské obci Dzierzkowice. První údaj, který je snad možno vztáhnout k české části Držkovic, je zmínka o tvrzi z roku 1567 jako o majetku Anny Kašové z Jankovic. Jde však patrně o tvrz, jejíž terénní pozůstatky se nacházejí severozápadně od zámku. Současný zámek byl vystavěn po roce 1792 za Antonína Strahlera, který jižně od mlýnského náhonu

Opava  (OP)
    Opava-Vávrovice