Hrady.cz
Nevelké tvrziště v podobě okružního valu, mělkého bývalého vodního příkopu a pahorku jádra o velikosti 25 x 17 m. Rozkládá se na severozápadním okraji osady Držkovice u Holasovic, na pravém břehu řeky Opavy. Doba existence tvrziště prozatím nebyla prokázána.
celkový pohled na jádro tvrziště
© Jan P. Štěpánek 02/2014
Graficke pismenko Výrazné terénní pozůstatky nevelkého tvrziště na severozápadním okraji osady Držkovice, místní části obce Holasovice na Opavsku. Z původní samostatné obce dnes na českém území, na pravém břehu řeky Opavy, zůstalo jen několik trvale obydlených stavení. Hlavní část původní obce, na levém břehu řeky, připadla na počátku 20. století dnešnímu Polsku.
Vlastní tvrziště, se znatelnými pozůstatky okružního valu, příkopu a pahorku jádra, se rozkládá na okraji osady, za domem č.p. 10, jižně od toku řeky Opavy. Areál je volně přístupný.

popis

Držkovické tvrziště bylo založeno na pravém, českém břehu řeky Opavy, na hraně terasy říční nivy. Není jisté, zdali bylo tvrziště chráněno mlýnským náhonem, který jej obtékal ze tří stran (vyjma jižní), od samého počátku, nebo byl tento náhon zřízen až později a pouze kopíroval terénní situaci tvrze. Zdá se však spíše, že byl zřízen spolu s tvrzí, neboť vodou z náhonu byl napájen příkop tvrziště. Tomu by odpovídal i průkop valem tvrziště v

Opava  (OP)
    Opava-Vávrovice