Hrady.cz
Městské opevnění pochází z 2. poloviny 13. století, od 14. století v podobě kamenných hradeb se dvěma branami. Hradby z větší části zbořeny v polovině 19. století, dochovány v malých úsecích, dnes částečně pohlcených novou zástavbou. Volně přístupné jsou až 4 m vysoké zbytky Jižní brany.
Městské opevnění u bývalého kostela
Graficke pismenko Městské opevnění pochází snad již z druhé poloviny 13. století. Kamenné hradby se dvěma branami byly postaveny snad ve 14. století. Severní (Horní či Žitavská) brána stávala v dnešní ulici Zdislavy z Lemberka, Jižní (Dolní nebo Pražská) brána stávala ve spojovací uličce k Lidické ulici jihozápadně od kostela sv. Kříže. V roce 1757 během sedmileté války bylo nedaleko loveckého zámečku umístěno rakouské dělostřelectvo vedené generálem Macquiri, které odstřelovalo městské hradby, neboť se ve městě opevnil oddíl Prusů v počtu asi pěti tisíc vojáků. Při tomto obléhání byly těžce poškozeny brány a hradby města. Dvojice městských bran byla zrušena ...
Mikeš Pancíř, 7.2. 2014

brána, opevnění