Hrady.cz
O bývalé gotické tvrzi není nalezena písemná zmínka. Založena byla zřejmě na přelomu 13. a 14. st. Zachováno je okrouhlé tvrziště o průměru asi 16m. Jako opevnění sloužil vodní příkop, jehož zbytky zůstaly dodnes.
Graficke pismenko Vesnice Božetín, zvaná dříve Fasattengrün, se rozkládá přibližně 3 kilometry jihovýchodně od Lubů a 18 kilometrů severovýchodně od centra Chebu. Její historie je doposud prakticky neznámá. Víme, že již ve 12. století náležela k majetku kláštera ve Waldsassen. O tvrzi, která v ní prokazatelně existovala, nebyla dosud nalezena žádná písemná zmínka. Není proto známo, kdo a kdy ji vystavěl. Snad vznikla ještě za vlastnictví vsi klášterem některým jeho služebníkem, majícím za povinnost starat se o tuto část waldsassenského zboží. Její zánik je nutno klást zřejmě do průběhu 15. století. Gotická tvrz byla založena pravděpodobně na přelomu 13. a 14. století. ...
Jiří Úlovec / Hrady, zámky a tvrze na Chebsku, 6.7. 2002

historie

Ves Božetín se poprvé připomíná v konfirmaci majetku valdsaského cisterciáckého kláštera papežem Luciem III. z r. 1185 spolu se sousedním Oldřichovem a řadou jiných kolonizačních osad na půdě Lubského újezdu. Valdsaský klášter dostal tuto oblast ve druhé polovině 12. století od českého panovníka a držel ji do r. 1348. Pak se toto území zase vrátilo k České koruně. Kdy zdejší tvrz vznikla a zanikla, nevíme. Dnes z ní zbývá pouze kruhové tvrziště

Hrady, zámky a Tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku, Západní Čechy, 22.1. 2003

zaniklý