Hrady.cz
Dvoupatrový lovecký zámek členitého půdorysu v pseudogotickém stylu s ozdobným balkonem, nárožními rizality a arkýři dal vystavět v 2. pol. 19. st. Jan Arnošt Berchem-Haimhauser pro občasné lovecké výpravy. Po r. 1945 patřil státu, poté lesní správě.
© Luděk Pitter 04/2007
Graficke pismenko Lovecký zámeček Berchembogen leží v lese asi 2,5 km od vsi Trstěnice, v těsné blízkosti státní silnice I/21 vedoucí z Chodové Plané do Chebu, ze které k němu vede odbočka. K zámečku dojdete asi po 300 m, je však uzavřen.
Podle výpisu z katastru nemovitostí byl zámeček nejspíše prodán.

historie

Berchembogen sice leží na území dnešního chebského okresu, historicky do něho však nepatří. Vznikl ve druhé polovině 19. století jako lovecký zámek na území tehdejšího panství Chodová Planá. Jeho majitel, Jan Arnošt Berchem-Haimhausen, ho tehdy nechal vystavět jako místo pro občasný pobyt při loveckých výpravách. K obdobným účelům tehdy vzniklo ještě několik dalších zámeckých staveb, ležících dnes vesměs na území sousedního okresu

Jiří Úlovec / Hrady, zámky a tvrze na Chebsku, 6.7. 2002

lovecký