Hrady.cz
Dřevěná zvonice vzpěradlové konstrukce se šindelovou stanovou střechou a kamennou podezdívku; postavena koncem 17. stol. u gotického kostela sv. Bartoloměje (zbořen r. 1873 ). Zvon Václav z r. 1510 (druhý zvon z r. 1712 byl rekvírován a zničen r. 1917). Upravována v l. 1728, 1870, naposledy r. 2002

zvonice Skůry

Graficke pismenko Dřevěná zvonice se nachází v severozápadní části hřbitova. Pochází přibližně z konce 17. století a je zřejmě renesančního původu. Jedná se o stavbu krytou stanovou šindelovou střechou, která spočívá na kvadrátovém kamenném spodku. Její obvodové zdivo je součástí zdi hřbitova. Uvnitř zvonice je jeden zvon zvaný Václav z dílny zvonaře Bartoloměje Berounského, který má v průměru 0,85 m a výšku 0,66 m. Plášť zvonu zdobí reliéf sv. Václava s praporem a orlicí na štítu, na koruně zvonu je gotický nápis. Na jeho dřevěném závěsu je uveden letopočet 1728, zvon samotný ale je nápisem datován do roku 1510. Zvonice byla několikrát opravována, naposledy ...
JC podle cedule u místa, 16.1. 2014

Kladno  (KL)