Hrady.cz
Vrcholně gotický kostel nahradil v pol. 14. stol. nevyhovující románsko-gotickou svatyni. V 15. století opevněn hradbou s branskou věží, ta na přel. 15. 16. stol. upravena na zvonici. V l. 1728-30 rozšířen hrabětem Josefem Paarem barokně, zvonice zrušena, opuštěný starší kostel upraven na faru.
© Milan Caha 04/2008
Graficke pismenko V Tasově stával kostel již od první poloviny 13. století. Nejprve šlo o rotundu sv. Jiří při šlechtickém dvorci, která byla zřejmě kolem poloviny 13. století nahrazena stejně zasvěceným větším obdélným kostelem s pravoúhlým kněžištěm. Někdy po polovině 14. století přestal kostel coby sídelní svatyně rozsáhlého děkanátu kapacitně dostačovat a proto byla jihozápadně od něj postavena nová vrcholně gotická svatyně zasvěcená sv. Petru a Pavlovi. Ve druhé polovině 15. století byl kostel obehnán hradbou s branskou věží přeměněnou na přelomu 15. a 16. století ve zvonici. V letech 1728-30 byl hrabětem Josefem Paarem kostel barokně rozšířen do dnešní podoby. ...

Žďár nad Sázavou  (ZR)
    Tasov
    V okolí 15km nebylo nalezeno nic, zkuste se podívat na mapu třeba bude něco jen o kousek dál.

Tasov

města Tasov.
    HistorieVes, doložená od 13. století, byla již ve 14. století městečkem. Jeho znak se asi vyvinul z pečeti s erbovním znamením vrchnosti, pánů z Tasova a z Lomnice, kteří zde vládli do r. 1534. V období první republiky se z neporozumění užívalo razítka se zkomoleným znamením tří ryb.