dvůr Borotín

Starý zámek
Barokní dvůr je poprvé uváděn r. 1559 jako poplužní dvůr hradu Borotín. R. 1620 byl spolu s hradem vypálen. Do r. 1829 v majetku Lobkowiczů, následně prodán baronům Nádherným. Od r. 1923 časté střídání majitelů. Chráněnou památkou od 2003. R. 2009 v havarijním stavu, postupně probíhá rekonstrukce.
Statek v roce 2013 - opravená barokní fasása jižního křídla a část plotu terasy
Graficke pismenko KULTURNÍ PAMÁTKA Barokní hospodářský dvůr (zvaný Starý zámek) v Borotíně u Tábora je kulturní památkou rozhodnutím Ministerstva kultury ze dne 28.7.2003 (spisová značka Č.j. 9660/2001). Důvodem pro zapsání mezi kulturní památky je mimořádný urbanistický význam objektu: „...tento typ osově symetrické trojkřídlé dispozice s čelní vjezdovou branou (bez významnějších mladších přestaveb) se dochoval již velmi ojediněle. Lze tedy konstatovat, že areál hospodářského dvora Starý zámek patří mezi nejvýznačnější stavby svého druhu v jihočeském regionu a z hlediska své urbanistické polohy zřejmě nemá obdoby“. Dnešní, v podstatě barokní dvůr má pozdně středověké nebo ...
Milan Tejnor, 16.11. 2013

popis

OBČANSKÉ SDRUŽENÍ „Barokní dvůr Borotín, o. s.“ Občanské sdružení „Barokní dvůr Borotín, o. s.“ bylo založeno v roce 2012. Primárním posláním občanského sdružení „Barokní dvůr Borotín, o. s.“ je pomoc a součinnost při rekonstrukci a revitalizaci kulturní památky - hospodářského dvora Starý zámek v Borotíně. Cílem je adaptace historicky nejcennější části objektu a vybudování interaktivní muzejní expozice zaměřené na historii statku,

Časová osa

1557
    První zmínky o dvoře jako neopevněné předhradí s hospodářskými budovami.
    1620
    Po opuštění hradu po požáru zůstává dvůr jako samostatně fungující hospodářská jednotka v majetku rodu Lobkowiczů
    1829
    Prodej hradu a statku baronům Nádherným
    1923
    Po pozemkové reformě se zde vystřídalo mnoho majitelů i nájemců, přičemž potomkům posledních majitelům byl objekt vrácen v restitučním řízení.
    prosinec 2009
    Objekt zakoupila Společnost TAKELOT s.r.o.
    2010
    Bylo zahájeno čištění objektů, základních zabezpečovacích prací a statického zajištění objektu.
    2011 - 2013
    Došlo k většinové rekonstrukci historicky nejcennější části komplexu – jižního křídla. Oprava středové brány a ohradní zdi u jižního křídla, nový krov, nová střešní krytina nad západní částí jižního křídla

Tábor  (TA)
    Borotín