zaniklý Tupanov
Kostel sv. Markéty je torzem farního kostela zaniklé obce Tupanov ze 13. stol. Kostel měl mezi apsidou a lodí mohutnou chórovou věž. R. 1877 byla zchátralá loď zbořena – její původní půdorys je vyznačen v terénu kamennou dlažbou. Ve věži a apsidě se dochovaly fragmenty románských a gotických maleb.
© Milan Caha 11/2013
Graficke pismenko Kostel sv. Markéty je torzem farního kostela ze 13. století, který byl centrem zaniklé obci Tupanov. Kostel měl ne zcela obvyklou dispozici – mezi půlkruhovou apsidou a lodí byla mohutná chórová věž, zaklenutá křížovou klenbou. Tento typ chrámu u nás není příliš obvyklý, najdeme jej spíše v pozdně románském stavitelství v oblasti Dunaje, vyskytuje se však i v jižních Čechách, které (stejně jako Znojemsko) mají k Podunají blízko. V roce 1877 došlo ke zboření zchátralé lodi – její původní půdorys je vyznačen v terénu kamennou dlažbou. Roku 1895 byl zazděn otvor vítězného oblouku a před toto nové průčelí přibyla drobná obdélná předsíň. Drobnější ...

Zaniklá obec Tupanov
    Středověká vesnice Tupanov je uváděna v letech 1237-1503. Založena byla snad Řádem německých rytířů, který v této oblasti uvádí listina z roku 1237. V polovině 14. století byl Tupanov součástí krumlovského dominia pánů z Lipé, který jej postupně pronajímali mnoha držitelům z řad místní drobné šlechty. Poslední známý držitel Matěj Vacek z Bezděkova na Tupanově, je zmiňován roku 1503. V roce 1625 je Tupanov uváděn jako pustý, k zániku došlo

Znojmo  (ZN)
    Rybníky