Hrady.cz
Pozdně barokní kostel byl postaven v l. 1752–54 podle návrhu Anselma Luraga na místě staršího dřevěného kostela (zmiň. r. 1384). Kostelní loď je nejvyšší v mělnickém okrese. Z původního hřbitovního areálu u kostela se zachovala barokní kostnice (18. stol., A. Lurago).
Kostel sv. Václava ve Vysoké
Pohled od jihovýchodu.
© Pavel Vítek 09/2013
Graficke pismenko Obec Vysoká se nachází 8 km severovýchodně od Mělníka. Obcí prochází jen silnice III. třídy a nevede zde žádná železniční trať. Kostel sv. Václava se nachází v centru obce u křižovatek tří místních silnic vedoucí do Střednice, obce Kokořín a do Kokořínského údolí. Kostel je vzhledem k výšce své věže nepřehlédnutelný a zdaleka viditelný.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1227. Na stejném místě, kde stojí dnešní kostel, stával farní kostel již roku 1384, který byl menší a dřevěný. V roce 1639 byl vydrancován Švédy. Dnešní kostel v pozdně barokním slohu pochází z let 1752 – 1754, jeho podobu navrhl arch. Anselmo Lurago. Hlavní oltář chrámu je z červeného mramoru a pochází z kostela sv. Michala ze Starého Města pražského, zrušeného Josefem II. v průběhu církevních

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4. (T – Ž), E. Poche a kol., Academia Praha 1982; http://www.zvonici.cz; E.H. podle http://www.saletini.cz/vysoka-u-m-lnika.html; Soupis památek historických a uměleckých v království Českém, 6. - Politický okres, 3.11. 2013

popis

Kostel sv. Václava ve Vysoké je jednolodní obdélná stavba s lodí o dvou klenebních polích, s obdélným segmentově ukončeným presbytářem a s obdélnou sakristií a oratoří po stranách. Výška lodi je 16,8 m, což z ní činí nejvyšší chrámovou stavbu v bývalém mělnickém okrese. Západnímu průčelí vévodí hranolová věž s cibulovitou bání. Průčelí, zdobené pilastry a římsovím, se středovým rizalitem je zakončeno trojúhelníkovým štítem. Vstupní portál je

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4. (T – Ž), E. Poche a kol., Academia Praha 1982 (doplněno redakcí), 3.11. 2013

Mělník  (ME)
    Vysoká