hrad Dub

Tasov, Tassenberg
Zřícenina raně gotického hradu z pol. 13. st. Hluboký příkop odděloval trojuhelníkové předhradí. Hrad zanikl na poč. či kolem poloviny 15. st. Dochovány jsou zbytky hradeb, brány, základy hradního paláce a příkop.
pohled na hradbu
Graficke pismenko Zřícenina hradu Dubu leží necelé dva km západně od obce Tasova. Z Tasova nás sem dovede modrá turistická cesta. Autem se na něj dostaneme od Panského Mlýna, u kterého odbočíme na cestu, po které dojedeme po asi půl kilometru přímo pod zříceninu. Samotný hrad se rozkládá na nevysokém ostrohu v ohybu řeky Oslavy. Od předhradí je oddělen asi 3 metry hlubokým příkopem.
Z hradu se zachovaly zbytky severní obvodové hradby, brány, jižní obvodové hradby a nepatrné zbytky zdí paláce.
V okolí bych milovníkům hradů doporučil: Asi 7 km po žluté turistické cestě vzdálený hrádek Templštejn (nejedná se o hrad Templštejn u Jamolic). Z hrádku se zachovalo nároží věže do výšky asi dvou metrů a zbytky příkopu. Na okraji obce Tasova jsou potom ještě zajímavé zbytky gotické tvrze z konce 14. stol.
Michal Brůža, 28.3. 2003

historie

Hrad Tasov (Tassenberg) – přezvaný dnes na Dub – stával nad městečkem Tasovem nad řekou Oslavou. Původně byl sídlem (v r. 1233) panského rodu majícího v erbu křídlo, který později užíval převážně přídomku z Lomnice a vlastnil většinu Pooslaví. Oblíbená rodová jména byla Tas (odtud i jméno hradu) a Znata. Po Tasově se psal v r. 1234 Mladota, dále bratři Záviše (1240), Budiš (1240–1245), Bohuše (1237–1259), Viktor (1245), Drahoslav a Unka (1256) a

Hrady, zámky a tvze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 19.4. 2004

Žďár nad Sázavou  (ZR)