Hrady.cz
Bývalá městská radnice vystavěna v době renesance a baroka sloučením několika starších got. domů. Věž je zmiňována již v r. 1633 v souvislosti s opravou zdejších hodin. Současná podoba pochází po požáru v roce 1812, kdy byla radnice obnovena v klasicistním slohu. Dnes slouží jako ZUŠ.
hlavní průčelí Staré radnice do náměstí
© Jan P. Štěpánek 10/2013
Graficke pismenko Objekt bývalé městské radnice – tzv. Staré radnice – ve středu jihozápadní fronty novostrašeckého Komenského náměstí. Trojkřídlá patrová budova, obracející se hlavním průčelím s pětipatrovou věží do náměstí, získala svou současnou dispozici spojením několika v jádře gotických měšťanských domů v době renesance a baroka. Na tuto starší etapu dodnes upomíná dochovaný, a při rekonstrukci v roce 1990 odkrytý, bosovaný portál v přízemí hlavního průčelí stavby. Střední část nádvorní části byla v minulosti opatřena otevřenými arkádami. Radniční věž je zmiňována již v roce 1633 v souvislosti s opravou zdejších hodin. Současná podoba pochází ...