Hrady.cz
Evangelická modlitebna byla postavena roku 1786. Jednoduchá obdélná plochostropá stavba se zaoblenými nárožími, fasádou zdobenou lizénami, s výrazným trojúhelným štítem v průčelí završeným kalichem. Na zdi je pamětní deska z roku 1915 na památku Mistra Jana Husa.
Evangelická modlitebna ve Vysoké
Pohled na modlitebnu od západu
© Pavel Vítek 09/2013
Graficke pismenko Obec Vysoká se nachází 8 km severovýchodně od Mělníka. Obcí prochází jen silnice III. třídy a nevede zde žádná železniční trať. Evangelická modlitebna stojí na konci obce, při silnici vedoucí do Střednice.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1227. V druhé polovině 18. stol. byla obec Vysoká téměř čistě evangelická. Po vyhlášení Tolerančního patentu v roce 1781 byl v obci založen sbor a zanedlouho zde začala vyrůstat modlitebna. Ve smyslu Tolerančního patentu byla postavena na kraji vsi a bez věže a zvonů. Dokončena a vysvěcena byla roku 1786.
    Pavel Vítek - Umělecké památky Čech 4, Emanuel Poche a kol., Academia 1982, 9.10. 2013

popis

Evangelická modlitebna ve Vysoké je jednoduchá stavba s trojúhelníkovým štítem v průčelí, na němž je umístěn kalich. Nároží modlitebny jsou zaoblená. Modlitebna je otočena apsidou k ulici, protože toleranční modlitebny nesměly mít vchod z ulice. Průčelí člení lizénové rámce se zdvojenými lizénami, vstupní portál je obdélný, nad ním je obdélné polokruhově zakončené okno a oválné okno. Na bočních fasádách jsou lizénové rámce, okna jsou obdélná, s

Mělník  (ME)
    Vysoká