Hrady.cz
Klášter je raně gotická stavba s řadou prvků z předcházejícího románského období, který založila královna Konstancie (manželka Přemysla I. Otakara) v r. 1233, kostel vysvěcen v r. 1239. Nyní je zde jediný cisterciácký konvent na Moravě.
Vstupní průčelí klášterního kostela
© Jan P. Štěpánek 08/2006
Graficke pismenko Nedaleko Tišnova v Předklášteří můžete navštívit nádherný klášter Porta Coeli (Nebeská brána), který byl založen královnou Konstancií. V devadesátých letech 20. století byl navrácen cisterciáckému řádu.
17.7. 2002

historie

Klášter založila královna Konstancie, dcera uherského krále Bély III. a manželka českého krále Přemysla I. Otakara, v roce 1233 – těsně poté, co ovdověla. Král Václav I. se stal jedním z nových sponzorů, a tak byl klášterní kostel vysvěcen již v roce 1239. V tomto roce zde byl pochován králův bratr markrabě Přemysl a o rok později i zakladatelka Konstancie. Podle stavebně historické analýzy byla stavba kláštera zahájena výstavbou severního

Ivka, 5.6. 2010

popis

Klášterní kostel je zasvěcen Nanebevzetí Panny Marie. Cisterciáci zasvěcovali své bezvěžové kostely výlučně Panně Marii. Kostel je postaven jako krátké bazilikální trojlodí bez věží s transeptem, presbytářem v ose a dvěma pětibokými kaplemi po stranách. Presbytář je ukončen pětibokým závěrem se šesti paprsky klenebních žeber. V bočních stranách závěru se dochovala lomená dvojdílná okna s kruhem vepsaným do vrcholu (jsou to nejstarší okenní

WC, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel
    klášter