Hrady.cz
Zámek přestavěný z gotického hradu. Renesanční podobu dostal v 16. st. za Jana Staršho ze Žerotína. R. 1760 vyhořel, obnoven Haugvici. V ineriérech cenná sbírka tapiserií. Po zestátnění sloužila část zámku jako příležitostná prezidentská rezidence.
Pohled od řeky přes barokní most

Prohlídkové okruhy:

I. okruh - Reprezentační prostory - prohlídkový okruh doporučený organizovaným skupinám. Zahrnuje prohlídku zámecké kaple (unikátní barokní mobiliář), vnitřního arkádového nádvoří a reprezentačních prostor I. poschodí. Ojedinělá kolekce tapisérií, které tvoří dle doby jejich vzniku ucelenou řadu od 1. pol. 16. stol. - pol. 19. stol. Tapisérie pocházejí převážně z proslulých dílen v Bruselu, Enghienu a Gramontu na území dnešní Belgie či z dílen ve francouzském Aubussonu a Beauvais. Zámecké sbírky jsou pozoruhodné také množstvím historického nábytku z období renesance, baroka, rokoka i empíru, cennými obrazy, sbírkami porcelánu a keramiky a či mnoha unikátními kachlovými kamny. Doba prohlídky je cca 55 minut, max. 45 osob ve ...

Náměšť nad Oslavou
    Na místě dnešního zámku stával gotický hrad, zbudovaný v 2. polovině 13. století pány z Lomnice. Jeho pozůstatkem je válcová věž z lomového kamene. Hrad byl přestavován a rozšířen pozdně goticky, část stavby se později začlenila do renesančního zámku, který postavili v letech 1565 - 1578 Žerotínové, příznivci Jednoty bratrské....
    V Náměšti nad Oslavou stával původně hrad, chránící důležitý brod přes řeku Oslavu, který vybudovali někdy ve 13. století páni z Lomnice. Nejstarší zmínku o vsi Náměšti obsahuje listina hlásící se k r. 1234, o níž diplomatické bádání zjišťuje, že je falzem z l. 1267 - 1275. Touto listinou Budiš z Náměště dosvědčoval, že jeho příbuzný Heřman z Rudíkova věnoval se svou matkou patronátní práva kostela v Rudíkově klášteru oslavanských

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004

WC, Rodiny s dětmi, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Ubytování, Pronájem prostor, Svatby
    hrad přestavěný na zámek
     Třebíč  (TR)