Hrady.cz
Roubený dům byl postaven asi r. 1720 a býval zájezdním hostincem. R. 1791 se zde narodil významný český buditel, spisovatel a básník Václav Hanka. Dům je příkladem roubeného lidového domu Hradecka. R. 1862 byla odhalena pamětní deska slavného rodáka. V domě je stálá expozice věnovaná V. Hankovi.
© Luděk Pitter 10/2005
Graficke pismenko V dnešním domě č. p. 10 se 10.6. 1791 narodil významný český buditel, básník, spisovatel a filolog Václav Hanka, žák J. Dobrovského. Široké veřejnosti je však znám především jako autor padělaných staroslovanských děl, tolik proslavených rukopisů Královédvorského a Zelenohorského.
Bývalý zájezdní hostinec je dřevěná lomenice s třemi osami podloubí. Na slavného rodáka upozorňuje socha vedle domu a pamětní deska na fasádě.

skanzen
     Hradec Králové  (HK)