Hrady.cz
Barokní morový sloup se sochou Panny Marie a dalšími sochami svatých je dílem sochaře A. F. Kitzingera, kameníka A. Walde a stavitele G. Broggia. Byl vytvořen v l. 1680-85 na odvrácení moru a jako poděkování za Boží ochranu. Od r. 1958 chráněná památka ČR. V průběhu staletí byl opakovaně opravován.
Graficke pismenko Barokní morový sloup se sochou Panny Marie (Immaculaty) je dílem sochaře Abrahama Felixe Kitzingera, kameníka Ambrože Walde a stavitele Giullia Broggio. Pochází z let 1680-1685. Pískovcový sloup byl vytvořen v morovém roce 1680, aby byla odvrácena morová rána a také jako vyjádření vděčnosti za Boží ochranu. Sloup zdobí sochy sv. Šebestiána, Rocha, Felixe a Františka Xaverského stojící v rozích první fáze podstavce. Socha Panny Marie Immaculaty stojí na vrcholu sloupu, v nice v čelní stěně podstavce za ozdobnou mříží je ležící socha sv. Rozálie Palermské. Drobnou zajímavostí je poznámka litoměřického archiváře a regionálního historika Heinricha ...
E.H. podle Kateřina Adamcová a kol.: Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Ústeckém kraji, Národní památkový ústav, Praha 2012; http://monumnet.npu.cz, 17.11. 2013

socha, monument
     Litoměřice  (LT)